Friday, January 30, 2009

Kenduri oOo Kenduri

Masuk arini,da hampir seminggu aku melepak kt Kolej..Cuti midsem aku abis camtu je..Huh!!
Kejayaan aku mensia-siakn midsem mmg xleh dipertikaikn lg..
sepanjang seminggu ni,ape y aku da buat?Best ke life aku sepanjang minggu ni?
Kalo di flashback,cuti aku stat ari ahad aritu..Aku buat pe?


Yaa...Aku telah memfolo member aku g majlis kenduri adik ipar kpd ayah sedara die..Kt taman Penggaram.Kalo x silapla,ni la 1st time aku g majlis kenduri y mmg btol2 mjlis kenduri.
Seronok sgt2 sbb leh jd sebahagian drp "ahli" dlm function tu.
Kitorg sampai pas zuhur.Pastu kitorg tggu pengantin lelaki berarak ke umh pengantin pompuan.
Masa nk gerak tu,kompang "jidur"[menurut kata ayob] dipalu..Kuat gile bunyi.Aku rasa jantung aku berdegup dgn mengikut rentak gendang jidur tu[resonans]..Tp kn,leh lak aku berangan y time tu aku y kawen..[jgn btau sapa2]
Pas pengantin bersanding,diorg pn gerak ke tempat makan beradat..Care gak laa ..
Khemah tmpt makan agak jauh dr umh pengantin.Then,ada satu sudut utk Deejay majlis[ada karaoke]
"Angkatan Rewang[aku agak2 la] pakai baju dgn pattern y sama.Biru n putih.."
Bagi aku,keseluruhan majlis ni mmg superb.Mungkin bg org Johor,majlis cmtu mmg biasa.Tp bagi aku y membesar kt Kelantan,majlis cmni mmg style..
Aku suka dgn cara cmni[Mgkn sbb ak org Johor]. Mungkin aku pn nk wt majlis cmni,suatu ari nnt..[Hahahahahahahhahahha....Uhuk...Uhuk....]


Aku teringat pengalaman aku masa g kenduri kt Perak[Taun lepas kalo xclap],cmne cara org kt sana buat kenduri..
Aku smpai kt umh sepupu aku y nk kawin tu dlm kul 5 ptg.Masa tu hujan.Then,masa tu adalah sehari sebelum majlis.Aku dgn machonye g blkg umh tmpat makcik2 tgh kupas kulit bawang,menghulurkn bantuan..Heh..[Wahai makcik2,saya ni budak baek.Leh la knalkn ngn anak makcik ye]
Hari y ditunggu da tiba..Pagi2 ak da bgun,tlg pasang khemah n buat pape y patut. Aku perasan y arini xsama cm smlm..Sgt2 sibuk ngn ahli2 rewang.Pakcik2 tgh masak lauk pauk.Makcik2 tgh bising2 kt dlm umh.Sepupu2 lelaki lak setting tempat kt luar.Memang unite..ske sgt2..

Masa sepupu aku[pompuan] bersanding,aku jd cameraman..bangga siot[Malangnya hampir sume gamba y aku amik jd blur..Haha]..
Sempatla aku posing kt atas pelamin.Tp lpas majlis diorg laa..Heh!!

Sepupu ak..hehe..Xbyk pengalaman aku ngn die..Tp ape y aku tau,die pernah suke kt aku..Tp skang,die da ade suami..So,rahsia ni kitorg simpan je laa..Aku..Err,aku suke kt die gak ke? Hehe..Pikirla sendiri ye..

Berbalik kpd topik perbincangan td,ape persamaan di antara dua2 majlis ni?


Yee..Aku nk btau yang,kedua2 majlis ni xsama LANGSUNG dgn majlis kenduri kawen kt Kelantan darul Naim..


Kenapa?

Sebab di Kelantan,kebanyakan tuan rumah suke upah katering..So,separuh dr kegembiraan y sepatutnya ada dlm majlis,hilang cmtu je..Sedih gle..Aku lbh prefer cara mcm majlis kt Perak tu, or y dkt Johor..Ntahla..Ni pendapat aku je..

Di Kelantan,majlisnye mmg xmeriah.Sekadar dtg,mkn n blah..
Adela satu adat y aku sgt2 xsuke..[Dkt kelantan la.Tmpt len ak xtau]
Adat tu nama die[ntah,aku da lupe]..Adat dimana sapa2 y dtg ke majlis kene hulur duit kt tuan umh.Adat ni da jd cm harus.Kalo takat bg singgit xpe.Ni x,kne bg at least duit merah..Kalo xbg duit,nnt tuan umh akn pndg slack..Adat y sgt2 haprak..Sgt2 aku xske..[Mak,nnt jgn wt cmtu ye]

5,6 taun lepas,aku pernah g majlis kenduri sorg sedara bau bau belacan ngn ak..Aku wakilkn mak aku..Cite paling best masa kenduri tu ialah,bila semua tetamu perlu jumpa ngn pengantin sebelum balik.So,aku pn beratur laa.Nk jmpe diorg nih..
Ape y buat aku terkuciwa adalh,bila aku terpandang satu dulang di depan pengantin.Dulang tu plak digunakan utk masukkn duit..[Mcm adat y aku ckp td].Tp cara die lain cket dimana tetamu perlu masukkn duit ke dalam tu dgn disaksikn pengantin,tuan umh, n tetamu2 lain..

Dan....sampaila giliran aku..Aku dgn senyuman sumbing,sumbang,sembang,sambung,sengal pn masukknla duit dlm dulang tu..

Alamakkk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Berapa hengget aku nk letak nih..Aku tgk sume ltak duit not RM50..Ak ade duit merah je nih..
Muka aku pn pelan2 jd sama kaler ngn duit y aku letak...[Xtau la knp..Agak2?]

Pastu,adela sorg makcik kt sebelah dulang duit tu.Tugas die adalah menghulur bunga telur kpd tetamu y da masukkn duit ke dlm dulang..
Makcik tu pn ckp.......Jeng...jeng...jeng.....Tranggg...!Tang!!!Bedebukkk.........

"Haa,nak..Nah amik bunga telur ni..Td bg sepuloh hengget je kn?Satu bunga telur ye,nk.."

Pehhhh...Berkire siott....Marah btol..Aku marah bkn sbb die bg satu bunga telur.Tp aku mrh sbb mengenangkn betapa gabannya diorg berpegang ngn adat tu..Leh plak die kutuk aku sbb just bg duit merah.....

Ntahlaa..aku pn xtau nk ckp pe..Tp y nyata,aku xske ngn adat dlm majlis kenduri kawen kt Kelantan..

2 comments:

Aurora said...

Erkkk ganasnya... xmo la cari laki belah sana.. sungguh materialistikkk..

xpe nanti aku kawin, aku nak buat kat yacht je.. sape lambat aku tinggal.. sbb kapal dah belayar.. sape aku x suka.. aku nak tolak je masuk laut,.. haha boleh x?

Benrauf said...

bagus encik li. teruskan perjuangan anda. saya berasa terharu membaca post ini. janganlah segan silu untuk ke blog saya pula ya.

comic.is.tux.my

=p =p